Wat begon met een pan aspergesoep groeide uit tot ontmoetingen vol verhalen en nieuwe ervaringen. In september kijken we terug én vooruit: dit keer met bloemkool als bindmiddel.
Terugblik en vooruitblik – september 2025
In mei stond de witte asperge centraal bij Voed je goed, Voel je beter – een weekend dat meer bracht dan alleen soep. In de keuken van Wittenhorst werd niet alleen gesneden en geroerd, maar vooral gedeeld: verhalen, culturen en nieuwe ervaringen. De aspergesoep, bereid door deelnemers uit verschillende achtergronden, werd een symbool van ontmoeting. Voor sommigen was het de eerste keer dat ze asperges zagen of proefden. Voor iedereen was het een moment van verbinding.
Zoals Lieke het treffend zei: “Er ontstond zoveel interesse, niet alleen in het gerecht, maar ook in elkaar. Dat maakte het echt bijzonder.” In de keuken ontstond een plek waar meedoen centraal stond – niet alleen op het veld, maar juist daarnaast.
De soep werd geserveerd in een kantine die inmiddels veel meer is dan een plek voor sporters. Dankzij Vitaal Meedoen en de inzet van velen is het een podium voor inclusie, gezondheid en intercultureel contact geworden. Het verhaal van gezonde voeding werd een verhaal over thuiskomen, jezelf kunnen zijn en samen sterker worden.
Vooruitkijken: bloemkool als bindmiddel
En nu staat er weer een nieuw weekend voor de deur. Op het menu? Bloemkoolsoep met een Arabische twist. Een groente die voor sommigen vertrouwd voelt, en voor anderen juist uitnodigt tot ontdekking. Opnieuw gaan we samen koken, proeven en verbinden. En opnieuw zijn we benieuwd: welke gesprekken ontstaan er dit keer tussen de snijplanken en soeplepels?
Want dat is waar Voed je goed, Voel je beter voor staat: gezonde keuzes maken, maar vooral samen ontdekken, leren en meedoen. We kijken ernaar uit om jullie dit weekend weer te verwelkomen – met een pan soep, een open blik en een flinke portie nieuwsgierigheid.
Recept Bloemkoolsoep met Ras-el-hanout (4 personen)
- 1 grote (1 kg) bloemkool
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- olijfolie
- 1 ltr bouillon
- 2 el ras-el-hanout
- 1 el harissa
- peper en zout
- 4 el Griekse yoghurt
- 25 gr pistachenoten
- 40 gr granaatappelpitjes
- 6 takken koriander
Werkwijze
- Snijd de bloemkool in hele kleine stukjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Fruit de ui aan in een grote (soep)pan met de olijfolie. Voeg dan de knoflook, bloemkool, ras-el-hanout en harissa toe en bak dit even mee.
- Schenk bouillon erbij en breng het aan de kook. Zet het vuur dan middelhoog en laat ongeveer 20 minuten koken tot de bloemkool lekker zacht is geworden.
- Pureer het dan tot een mooie gladde soep met een staafmixer of in de blender. Lijkt de soep te dik, voeg dan nog wat bouillon of water toe.
- Breng – indien nodig – de soep nog op smaak met peper en zout. Schep de soep in kommen of diepe borden.
- Lepel er wat Griekse yoghurt op en garneer met pistachenoten, granaatappelpitjes en gehakte korianderblaadjes.
Wil je meer weten over het programma of zelf meedoen?
👉 Voed je goed, voel je beter
👉 Vitaal Meedoen







0 reacties